25 januari 2010

Hektisk dag med landstingsstyrelsen

Hemma efter en lång och intensiv dag med sammanträde med landstingsstyrelsen. En rad viktiga frågor stod på dagordningen. Landstingets preliminära bokslut presenterades, samtliga förvaltningars verksamhetsplaner gicks igenom, en policy för informationssäkerhet klubbades, liksom investeringsplaner för Akademiska sjukhuset. Om du vill läsa mer kan du göra det här.

Landstingsstyrelsens sammanträden börjar för min del vid sextiden på morgonen med genomgång av aktuella frågor i lokala media (inte minst idag,men det kommenterar jag inte mer än så), frukost och avfärd till landstingets kansli runt halv åtta. Sedan inleds dagen med genomgång av aktuella frågor och koll av eventuella handlingar som kommer fram i sista minuten. I regel blir det också en snabbgenomgång med de ledande tjänstemännen för att stämma av genomgångar och föredragningar. Klockan halv nio är det morgonkaffe med alla tjänstemän, ledamöter och ersättare i landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsstyrelsen, innan vi klockan nio prick kör igång med genomgångar och föredragningar. Idag stod bland annat patientsäkerhetsfrågor och det gemensamma arbetet i fem län med gemensamma inköp på listan över dragningar. Klockan halv elva har vi gruppmöten, och efter en kort lunch är det så dags för sammanträde klockan ett. Sammanträdet slutar normalt ungefär klockan fyra, och sedan väntar fler möten, telefon och mail. Intensivt, men fördet mesta roligt.

Dagens sammanträde var på många sätt en exposé över att mycket i vårt landsting fungerar väl - men att det också finns åtskilligt mer att göra. En stabil ekonomi och allt bättre tillgänglighet är viktigt vart och ett på sitt sätt, men det behövs mycket arbete både politiskt och ute i verksamheten för att det goda utvecklingen ska fortsätta. På valårets första sammanträde kan vi konstatera att vi hunnit med mycket under mandatperioden, men att det fortfarande finns massor att uträtta. Organisationen kan bli effektivare, och en större mångfald av vårdgivare skulle vara positivt för både kvalitet och tillgänglighet. Att vi börjat ett viktigt arbete är en sak, nu gäller det att få väljarnas förtroende att fortsätta.

Då är det kanske inte aldrig så hektiska dagar med sammanträden som är det viktigaste, utan att hinna vara ute och träffa människor så mycket som möjligt. Som i morgon, då jag ska göra ett studiebesök i en av många verksamheter som landstinget bedriver.

Inga kommentarer: