15 mars 2010

Mandat att fortsätta ta ansvar

Socialdemokraten Dick Jansson ropade i en insändare häromdagen att jag ska "ta ansvar" för det som händer i landstinget. Mitt svar är att jag självklart tar det ansvar som ankommer på mig - men jag lämnar till professionella medarbetare att svara för hur det görs.

Nya arbetstidsscheman är nu under införande på Akademiska sjukhuset, så även på barnonkologen. Det bör lösa de mångåriga problem som alldeles för länge, under tidigare politisk ledning, sopades under mattan. Med andra ord renoverar vi nu även den havererade personalpolitik som tidigare vänstermajoritet ställde till med.

Tydlighet, ansvar och klara regler är ledord i detta renoveringsarbete. Ett stort arbete läggs ned på ledarskapsfrågor, på att förbättra lönebildningen och på samverkan med de fackliga organisationerna. Politikens roll är här att ge riktlinjer och direktiv - inte att lägga sig i det dagliga, praktiska arbetet.

Det är bara det, att problemen och underlåtenhetssynderna i vårt landsting är både många och svåra. När vi tog över 2006 var ekonomin i ruiner, tillgängligheten hörde till de sämsta i landet och många lokaler var i ett undermåligt skick. På tre-fyra år har vi inte hunnit åtgärda allt detta, men vi har kommit en god bit på väg. Vi fortsätter nu det arbetet, och söker mandat för en fortsättning i höstens val.

Mot detta arbete, som redan gett resultat och som har en tydlig färdriktning, står ett vänsterexperiment som inte redovisat någon som helst politik eller någon som helst handlingsförmåga. Oppositionens politik går i bästa fall ut på att vara allmänt kritisk, och i de flesta och värsta fall ut på att inte tycka någonting alls. Deras insändare, debattartiklar, bloggar och månadsbrev visar på en direkt pinsam politisk analys. Det finns inte ett spår av egna idéer, inga tankar kring hur vårdens alla utmaningar ska hanteras och minst av allt någon förmåga att faktiskt genomföra något om man trots allt skulle få väljarnas förtroende. Vänsterexperimentet saknar helt erfarenhet av att leda en verksamhet som landstinget, och tycks dessutom vara helt ointresserat av att skaffa sig någon sådan kunskap och erfarenhet.

Att gå från opposition till majoritet efter valet 2006 var en utmaning, det ska gott erkännas. Men när vi nu närmar oss slutet av en första mandatperiod i majoritet, så inser vi att vår beredskap att sitta kvar ändå är långt bättre än socialdemokraternas beredskap att ta över. Å andra sidan tycks vänstern i hela sin retorik och i sitt dagliga agerande har ställt in sig på att sitta där de sitter och nöja sig med att ropa på att någon annan ska "ta ansvar". För själva vill de inte. Eller kan de inte? Svaret är förmodligen en kombination av de båda.

Vi i Alliansen tar ansvar. Det är därför ekonomin är i ordning, tillgägnligheten blivit bättre och det allmänna hälsoläget i länet utvecklas åt rätt håll. Men det är mycket kvar att göra, och det tänker vi fortsätta med. Att ta ansvar är både utmanande och krävande, men det måste göras. Vi tar det ansvaret, i stället för att ropa efter någon annan.

Inga kommentarer: