05 april 2010

Världsklass!

Noterar, från Dagens Nyheters referat av den undersökning URANK gjort av landets lärosäten, att Uppsalas två universitet finns blad de fyra främsta. Att de båda hör hella i den absoluta toppen av svenska lärosäten, och enligt liknande internationella mätningar till och med i världsklass, är inget som egentligen förvånar. Det finns också goda skäl att ta mätningar som dessa med åtminstone en rimlig nypa salt - men icke desto mindre är resultaten mycket hedrande och stimulerande för alla oss som på något sätt arbetar med frågor som rör den högre utbildningen och forskningen i vårt land. Och givetvis i synnerhet här i Uppsala.

SLU är ju inte enbart baserat i Uppsala, utan ett univiersitet med något speciell inriktning och faktiskt hemvist över hela landet. Var gång jag på något sätt har med SLU att göra så imponeras jag över bredden och spetsen inom akademisk verksamhet som förenas vid detta fantastiska lärosäte. Man gör mer på SLU än att bara utbilda agronomer och veterinärer!

Uppsala universitet placerar sig med sin rankning i ett viktigt avseende högst. Inget av de stora universitetet med ett komplett utbud av högre utbildning och forskning rankas lika högt. Att Karolinska Institutet och Handels ligger i topp är med deras speciella profiler kanske inte någon större sensation - och viktigt för hela landets profil på respektive område. Att Uppsala universitet ligger med i toppen visar på en närmast unik kombination av spets oc bredd hos ett lärosäte som inte bara är nordens äldsta utan dessutom ett av de absolut mest mångsidiga.

Den högre utbildningen och forskningen i Uppsala håller bokstavligt talat världsklass på en lång rad områden. Uppsala befäster sin ställning som riksledande på området, och alla vi som på något sätt har del i utvecklingen (vilket landstinget på sitt sätt har genom den nära kopplingen mellan Akademiska sjukhuset och universitetet) har givetvis alla orsaker i världen att både sträcka på oss en aning men framför allt kavla upp ärmarna och arbeta vidare på den fina utvecklingen. Stolta kan vi vara, men vi kan inte vila på lagrarna.

Inga kommentarer: