16 augusti 2010

Allt till alla?

Visst; jag tycker att man i första hand ska blogga om sin egen politik, men att kommentera andra politiska ställningstaganden behövs ändå också ibland. Alternativet skulle ju vara att vem som helst kunde säga, skriva eller tycka vad som helst utan att få mothugg. Jag vet inte om det heller vore så värst lyckat.

Därför har jag kikat lite på vad miljöpartiet idag sagt sig vilja stå för om man får väljarnas förtroende. Och sanningen är att det finns skäl att granska detta parti noga. Mycket noga.

Politik handlar i mycket hög grad om att ta ansvar, om att våga genomföra saker och att stå för beslut även om de är tuffa. Politik handlar därmed också om att göra prioriteringar, om att kunna välja och välja bort - och att för väljarna redovisa en sammanhåller politik som faktiskt fungerar även om man skulle hamna i en majoritetsställning.

Av detta ser man inte mycket i miljöpartiets politik. I stället är det "allt till alla" och dessutom utan någon som helst ekonomisk analys. Att saker och ting kostar pengar - skattebetalarnas pengar - tycks inte bekomma miljöpartiet det minsta.

Några exempel som ligger mig varmt om hjärtat.

Miljöpartiet vill att vi ska bygga upp ett spårvägsnät i Uppsala. Kostar enligt partiets ledande företrädare "några arenor" att bygga upp. Det vill säga en eller annan miljard. Pengar som måste lånas, eller betalas via höjda skatter. ge oss besked om vilket, tack.

Miljöpartiet vill bygga ett nytt kök på Akademiska sjukhuset, en lösning som en bred majoritet av landstingsstyrelsen avfärdade för knappt två år sedan. redan då ansågs investeringen för dyr. Idag har byggkostnaden ökat ytterligare. Ändå har Miljöpartiet mage att kalkylera med samma investeringskostnad som då. Minst hundra miljoner ligger därmed och slirar i miljöpartiets ekonomiska kalkyl för landstinget. Till saken hör dessutom att detta parti som säger sig värna om miljön därmed föreslår en lösning för maten på Akademiska som skulle leda till att tvåtusen lastbilstransporter varje år skulle åka rakt in i centrala Uppsala. Och allt detta utan att maten för den skull blir bättre!

Seriösa politiska partier lägger inte fram förslag på det sätt som Miljöpartiet gör. Ett seriöst politiskt parti gör noggranna ekonomiska kalkyler innan de går till väljarna med sina idéer.

Inga kommentarer: