16 augusti 2010

Hur går det ihop?

Idag blir det ett par rader om Mona Sahlins sommartal, som bland annat kommenteras av våra rödgröna vänner här i landstinget. I det inlägget ställs skattsänkningar i rak motsats mot välfärd, men socialdemokraternas partiledare har ju lovat att sänka skatten med i storleksordningen tio mailjarder. Hur går det ihop? Denna skattesänkning ska ju dessutom finansieras. med vad? Blir det höjda skatter på annat, eller blir det neddragen välfärd? Och om det blir skattehöjningar, hur kommer de i så fall all slå mot pensionärerna? Vad blir nettoeffekten av den socialdemokratiska politiken för pensionärerna?

Att sänkta skatter kan kombineras med bra välfärd har väljarna lärt sig under de fyra senaste åren. En undersköterska har fått nästan en månadslön extra i plånboken, utan att välfärden raserats. I vårt landsting lägger vi till och med mer än vi någonsin gjort på vården under innevarande mandatperiod - och det i efterdyninarna efter den värsta ekonomiska krisen på årtionden. Allt detta bygger på en kombination av ansvarsfull ekonomisk politik och satsning på arbetslinjen.

Man kan helt enkelt säga att det är häftigt att betala skatt, framför allt om det är riktigt många som gör det - för då räcker mindre skatt per skattebetalarare längre.

Inga kommentarer: