01 januari 2011

2011

Så har ett nytt år börjat, ett år som på flera ställen beskrivs som ett år av omvälvningar och spännande utveckling. Socialdemokraterna ska välja en ny partiledare och - kanske - hitta en politisk linje som tar partiet tillbaka till fornstora dagar. I riksdagen råder viss parlamentarisk osäkerhet, det beskrivs i vart fall så trots att det rådande läget (minoritetsregering) i stort sett varit det normala förhållandet sedan andra världskriget.

I vårt landsting är den parlamentariska situationen tydligare. Vi har en stabil majoritet bestående av de fyra allianspartierna, och vi fortsätter i stora drag den politik som inleddes efter valsegern för fyra år sedan. Det är mycket kvar att göra, hel enligt ritningarna. Det stora behov av förnyelse och renovering som vi då kunde konstatera att vårt landsting behöver är inget som man klarar av på en enda mandatperiod. Under de första fyra åren hann vi med åtskilligt, men långt ifrån allt. Överst på dagordningen står Akademiska sjukhuset, forskningen och de utvecklingsfrågor som hör ihop med detta. Men även kollektivtrafiken och länskulturen, liksom de regionala utvecklingsfrågorna, står högt på dagordningen.

I dag är således den första egentliga dagen på den nya, fyraåriga mandatperioden - och den första dagen då vi på allvar kan ta tag i de många utmaningar som väntar. Jag är glad att kunna hälsa två nya kollegor som landstingsråd, min partikamrat Nina Lagg och centerpartiets Johan Örjes, välkomna. Johan kommer att vara min vice ordförande i landstingsstyrelsen och Nina har viktiga uppgifter, bland annat i den produktionsstyrelse som har den sjukvård som landstinget bedriver i egen regi som sin huvuduppgift.

En av de saker som vi faktiskt kan konstatera att vi lyckats med är att förståelsen för Akademiska sjukhusets betydelse för tillväxten och utvecklingen i vårt län har ökat betydligt under de senaste åren. 2006 talades det sällan om sjukhuset som något annat än just som sjukhus. Idag är insikten betydligt större om vad sjukhuset betyder för näringslivet och för tillväxten i länet. Det ska vi bygga vidare på under de närmaste åren.

Inga kommentarer: