Radio Uppland plockar idag upp en gammal nyhet som i sig är ganska tankeväckande. Det handlar om en upphandling av konst till Psykiatrins Hus. Kring offentliga upphandlingar finns en noggrant reglerande lagstiftning som är skapad just för att äkerställa att dessa upphandlingar inte sker otillbörligt. Det är mer regel än undantag att dessa upphandlingar prövas, men ganska ofta - dock inte alltid - visar det sig i slutändan att det hela har gått rätt till.
Flera av de ganska uppmärksammade upphandlingar som landstinget har gjort har också prövats på detta sätt, och de de flesta fall har landstinget fått rätt. Så också i detta fall. Med andra ord har landstinget skött upphandlingen korrekt, och någon "svågerpolitik" har helt enkelt inte förekommit. I så fall skulle nämligen upphandlingen ha fått göras om.
Offentlig upphandling är snårigt, och om det blir fel är ordern från oss politiker givetvis "gör om, och gör rätt". Lyckligtvis sker det som sagt inte särskilt ofta, och vi arbetar fortlöpande med rutiner för att upphandlingarna ska bli ännu mer rättssäkra. Däremot kan referaten kring uppnadlingar ibland ge intrycket att det görs fler fel än vad som verkligen är fallet. Och det gäller inte bara upphandlingar.
Alla kommunala beslut (och dit hör också landstingets) kan nämligen överklagas till förvaltningsrätten. När så sker, görs en prövning av om beslutet är lagligt eller inte. I en väl fungerande rättsordning är det då när domen faller som det avgörs hur det ligger till - inte när överklagandet inlämnas. Dock brukar det nästant alltid bli en viss medial uppmärksamhet kring ett överklagande, och det är då lätt att tolka detta som om något fel begåtts bara för att ett överklagande har skett - men så är alltså inte fallet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar