12 januari 2011

Framtidstro och tillväxt

Tänk om vi verkligen kunde skåda in i framtiden! Tänk om vi verkligen kunde veta vad som kommer att hända, med allt från den ekonomiska tillväxten till klimatet och miljön. Mycket kan vi förutse med ganska stor exakthet, men desto mer går faktiskt inte att värdera förrän i efterhand.

Med den bakgrunden fiinns det en skiljelinje mellan oss som tror på framtidens möjligheter och dem som målar allt som väntar runt hörnet i svart. Fat egentligen är det inte så svårt att göra ett och annat grundläggande antagande, och det gör man bäst med ett litet tankeexperiment.

Tänk om vi för hundra år sedan hade "stoppat tillväxten" och nöjt oss med den levnadsnivå som samhället då befann sig på. Då hade vi förvisso inte haft några kärnvapen och kanske en måttligare klimatförsämring, men vi hade å andra sidan inte haft mycket av det som kännetecknar välfärd och goda levnadsvillkor för flertalet av oss. Och mycket av den tekniska utveckling som ingår i det vi upplever som välfärd leder i sig till att - som exempel - miljön blir bättre. I det sammanhanget ska vi också komma ihåg att goda ekonomiska villkor inte är ett hinder för, utan snarare en förutsättning för, rättvisa och jämställda arbetsvillkor. Innan det till exempel fanns mikovågsugnar så var det givetvis ingen som efterfrågade möjligheten att värma mat i mikrovågsugn. Vem är det som vunnit på detta? Jo, den som har ont om tid och därmed mindre möjlighet att göra olika val.

På samma sätt är det med mycket av det som leder till en bättre tillvaro. Tillväxt är lika med framsteg och leder både till ökat välstånd och - i regel - en jämnare inkomstfördelning. Rika och välutvecklade länder är i allmänhet mer jämlika än fattiga. Och tillgångar är jämnare fördelade mellan människor i vår tid än någonsin tidigare i historien.

Från det resonemanget kan vi också dra slutsatser om framtiden. Ju mer utvecklingen fortsätter i utstakad riktning, desto mer resurser kommer att finnas att fördela. Konsekvensen blir att om vi fortsätter att bejaka utveckling, så kommer vi att få ett rikare, rättvisare och öppnare samhälle. Vilket samhälle vi då får, om vi säger nej till en sådan inriktning, det överlåter jag till var och en att själv fundera över.

Inga kommentarer: