28 februari 2011

Pendlingen ska fortsätta att växa!

UNT skriver idag förtjänstfullt om pendlingen i länet, och inte minst till kringliggande län. Närmare 40.000 människor korsar varje dag länets gränser för att åka mellan arbete, skola, bostad och andra resmål. Det ställer stora krav på att buss- och tågtrafiken fungerar. Det ställer också krav på att ha idéer om hur pendlingen kan utvecklas, för det är uppenbart att ökad rörlighet ger ökat välstånd. Växande arbetsmarknader ger nya möjligheter som leder till nya jobb - och därmed fler jobb. Det är helt enkelt en av anledningarna till att det går bra för vårt län.

En mycket stor del av ansvaret för att utveckla kollektivtrafiken faller på oss i landstinget, och det kommer av allt att döma att bli en fråga vars betydelse växer under kommande år. För att möta detta arbetar vi redan idag på flera plan, som jag har redovisat här på bloggen tidigare.

Det behövs mer spår. det är därför landstinget är engagerat i bygganet av Citybanan - och alla de spår i regionen runt omkring som behövs för att klara hela trafikeringen. Det räcker inte med en tunnel under Stockholm, om tågen inte kan komma till tunnelmynningen.

Det behövs också möjligheter föär tågen att köra effektivt på spåren. Därför bygger vi, till exempel, ut Dalabanan med perronger och mötesspår för att skapa möjlighet till regelbunden pendling även på sträckan Sala-Heby-Uppsala.

Det behövs också mer tågtrafik, framför allt på sträckr där det idag inte finns en tillräckligt effektiv och pålitlig trafik. En utbyggnad av Upptåget till Sala - som sagt - och en regelbunden trafik mellan Stockholm och Västerås är två sådana exempel.

Dessutom krävs satsningar även på busstrafiken. All kollektivtrafik kan faktiskt inte gå på spår - och de politiska krafter som inte vill prioritera viktiga väginvesteringar hindrar en effektivare kollektvtrafik. Väg 288 mellan Östhammar och Uppsala är det tydligaste exemplet på detta.

Alliansen i landstinget kommer att fortsätta satsningarna på kollektivtrafiken. Det är en bra investering i ökad tillväxt.

Inga kommentarer: