02 mars 2011

Så jobbar vi i Alliansen

Med anledning av uppgifter i media idag kan det vara på plats med en kort kommentar. De olika partierna i Alliansen har varken olika syn på Akademiska sjukhusets ekonomi eller på samverkan med andra landsting som köper vård av Akademiska sjukhuset. Däremot har vi en helt naturligt arbetsfördelning, som inte minst i detta fall underlättar och förbättrar styrningen av både landstinget och Akademiska sjukhuset. Den produktionsstyrelse som leds av min kollekga Ludvig Larsson (FP) har som ett av sina viktigaste uppdrag att bedriva vården så kostnadseffektivt som möjligt - och som ett annat att öka sjukhusets intäkter av såld vård. Dessa båda uppdrag står inte i motsats till varandra, och definitivt inte heller i motsats till arbetet med att stärka sjukhusets ställning som ledande inom forskning, utveckling och undervisning.

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Akademiskas ekonomi synes leva med samma mantra som EL-giganten. Rabattering av tjänster. Ett landsting som inte har resurser har ju begränsade kostnader för sådant de ej själva tänker leverera. Inköpspriset från Ackis måste väl vara kostnadstäckande?
Varför rabatter - överkapacitet?

Erik Weiman sa...

Som sagt, Leif, man ska gå till källan om man vill veta. När du skriver att "Akademiskas ekonomi synes levamed samma mantra som El-Giganten" så föreslår jag att du noterar vad jag skriver. Akademiska ska leverera sina tjänster kostnadseffektivt och till ett pris som köparna (övriga landsting i regionen) finner attraktivt. För de egna länsinvånarna ska sjukhuset leverera samma sak - den vård de behöver till rätt pris. Produktionsstyrelsen arbetar med detta.
Dessutom är Akademiska sjukhuset en viktig motor för länets näringsliv. Men man ska vara försiktig med att blanda ihop rabatterna och sjukhuset som utvecklingsmotor. Som sagt.