12 juni 2011

Till försvar för demokratin, del II

"Det skulle inte bli så här" säger en gråtande polisman som citeras i Göran Erikssons krönika i Svenska Dagbladet apropå Göteborgskravallerna.

Jo, det skulle det. Det skulle bli precis så som det blev.

Utsagan glömmer nämligen att det fanns politiska krafter som ville använda våld för att ge uttryck för sina minst sagt grumliga politiska åsikter.

Att bekämpa dessa våldsförhärligare är en av demokratins viktigaste uppgifter. Det är bland annat därför som en demokratisk rättstat i vissa fall inte bara har rätt att bruka ett visst våld mot sina egna medborgare; den har rent av monopol på att göra just det.

Kvar finns sedan två problem till. Det ena är de krafter i politiken som inte drar sig för att förringa användningen av politiskt våld. Det andra är de som till och med förenar sig med dem.

2 kommentarer:

Erik Rune sa...

Tänk att så som h:r bloggaren nu skrev skulle han aldrig skriva om nazister. Jag är rätt säker på det eftersom borgerliga debattörer reserverar sina hårdaste ord för vänstern.

Erik Weiman sa...

Jag gör ingen större skillnad på olika våldsförhärligande ideologier. Av de artiklar som jag refererar till i de båda bloggposterna finns tydliga angivelser om att våldsförhärligarna finns i flera olika politiska schatteringar - men det är ju också vad som (bland annat) förenar till exempel nationalsocialister och olika vänsterrörelser.

Således tror jag att "borgerliga debattörer" som regel har hårda ord till övers för alla våldsförhärligande krafter - medan det nästan regelmässigt kommer kommentarer från denna som på olika sätt relativiserar vissa former av politiskt våld. Så även denna gång, uppenbarligen...