06 december 2013

En stor man, hans gärning och hans eftermäle


Minns idag Nelson Mandela, både hans person och hans gärning.
Apartheid hade säkert fallit förr eller senare, så som korrupta politiska system i regel brukar göra. Mandelas storhet låg i att han såg att ett så orättfärdigt system, som byggde på förtryck från en grupp människor emot andra, och det hat och den oförsonlighet det skapade, måste bekämpas med sin motsats. Mandelas kamp emot apartheid byggde på förståelse, respekt och inkludering. På samma gång vek Nelson Mandela inte i från sina ideal. Att på det sättet kombinera principfasthet och respekt för människor med andra, om än djupt obehagliga, ståndpunkter, det är inte bara ett tecken på Nelson Mandelas storhet som människa. Det är ett föredöme för alla oss som vill driva igenom förändring i samhället.

Även Nelson Mandela kunde vara oförsonlig. Vid ett tillfälle kan man se honom fördöma sin motståndare FW de Klerk i skarpast tänkbara ordalag. Då hade de båda några år tidigare mottagit Nobels Fredspris för sitt samförstånd i arbetet med att avveckla det djupt orättfärdiga apartheidsystemet. Uppenbarligen bedömde Mandela då att fördragsamheten hade nått en gräns, och just så måste det kunna vara. Att inta en hållning som den Mandela intog gentemot de Klerk, det käver inte bara fördragsamhet och förmåga till förlåtelse. Det kräver också fasthet och tilltro till egna principer.

Människan Nelson Mandela har lämnat oss. De värderingar och ideal som Mandela stod för kan leva vidare, om vi som nu visar honom sin respekt också är beredda att leva i hans efterföljd.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nog för att en del av ANC:s gärningar inte odelat kan hänvisas till Nelson Mandela men att okritiskt hylla honom är på gränsen till osmakligt. Det är knappast trovärdigt att han skulle vara helt omedveten om alla de civila dödsoffer som ANC:s terror ledde till i form av bilbomber, koncentrationsläger och etnisk resning, såväl av vita som av svarta människor.

"Med våra tändsticksaskar och halsband ska vi befria detta land" sa hustrun Winnie och åsyftade den vidriga avrättningsmetoden "necklacing".

ANC gjorde att landet gick från en rasistisk och odemokratisk stat till att bli en rasistisk, skendemokratisk och korrupt stat. Nelson Mandela hade naturligtvis en nyckelroll i denna delvis olyckliga utveckling.

Anonym sa...

Han var dömd för terrorism. Det fanns även civila offer.
Mandela åtalades för bl.a sabotage Då var Mandela ännu ingen symbol för fred och rättegången mot honom ansågs av många som befogad. Inte ens Amnesty ville ta sig an Nelson Mandela.