07 mars 2014

De leker inte affär

I morgon är det den internationella kvinnodagen. En dag före läser jag om Lotta Wiström, som driver barnmorskemottagningen Sinnligt. Hon är en företagare i välfärden, som möts av de mest häpnadsväckande fördomar om sitt företagande.

Att prata om företagande i välfärden med uttryck som "leka affär", så förminskar och hånar man en sektor där många av företagarna är kvinnor. De driver friskolor, privata förskolor, hemtjänst och vårdcentraler. De arbetar med äldrevård, utbildning, barnomsorg och omvårdnad.

Att mot den bakgrunden ens använda uttrycket är ett hån emot tusentals hårt arbetande kvinnor som bryter ny mark inom ett viktigt område. Det förminskar, därför att det beskriver dessa kvinnor på ett rent ut sagt nedsättande sätt. De leker inte affär; de ger viktig service och gör det under svåra ekonomiska omsrändigheter. Det är ett hån, för det sätter en bild som inte stämmer. De kvinnliga företagar jag känner i välfärden leker inte. De tar sitt jobb på betydligt större allvar än de många debattörer som använder sådana nedsättande uttryck.

Jag tänker fira kvinnodagen genom att uttrycka min uppskattning till de fantastiska kvinnor som startar och driver företag inom utbildning, vård, omsorg och service. Ni är värda allt tack och all uppskattning. Ni leker inte affär. Ni är helt avgörande för en god välfärd i vårt land. Det är mer än man kan säga om många av de debattörer som hånar er. Lycka till med ert viktiga arbete.

Inga kommentarer: