02 maj 2014

Besked

Jag har ägnat en stund åt att lyssna till de fyra partiledarna i Alliansen. Tillsammans har de presenterat vad Alliansen har gjort tillsammans i regeringsställning sedan 2006. Men inte nog med det. Alliansens fyra partiledare har också berättat vad de vill göra om Alliansen under ytterigare fyra år får väljarnas förtroende.

De fyra partiledarena för Alliansen regeringar tillsammans varje dag. Varje beslut och varje åtgärd kan prövas, kritiseras och granskas. Alliansen går till val på åtta år tillsammans men också på fyra år till. Tillsammans.

Något verkligt politiskt alternativ till Alliansen finns inte idag. det finns ett antal partier som ibland redovisas som olika former av majoritetskonstellationer - men det finns inga som helst besked om hur en annan politik än den som Alliansen för skulle kunna se ut.

Valet handlar därmed inte bara - som det ibland framställs - som en match om statsministerposten mellan Reinfeldt och Löfvén. Det lag som i så fall skulle ledas av Reinfeldt är nämligen väl känt, både vad gäller laguppställningen och programmet.

Det lag som skulle ledas av Löfvén - eller någon annan företrädare för ett rödgrönt parti - har däremot inte gett några besked. Inte ett enda. Vi vet inget om skattepolitik, utrikespolitik, vårdpolitik eller utbildningspolitik. Det vore inte mer än rätt emot väljarna att man faktiskt berättar vad det är man vill göra. Tillsammans.

I vart fall vore det bra om man berättade om man ville göra det tillsammans. För inte ens det har man berättat.

Inga kommentarer: