09 maj 2014

En primärvård i toppklass

På Twitter säger Petra Vogt att hon tycker att vi ska lösa vårdkrisen med utbyggd primärvård. Det är en bra idé.

Men först kan det vara värt att fundera över om det verkligen råder kris i vården. Faktum är att fakta ofta används rätt slarvigt - vilket är trist eftersom det skapar oro. Begrepp som kris ska sparas till rätt tillfällen. Den allvarliga situationen i förlossningsvården, inte bara i vårt län, kommer dock i närheten. Men i de flesta fall fungerar vården alldeles utmärkt, och framför allt faktiskt bättre än någonsin. Jag tänkte återkomma om det i helgen.

Så var det då vår primärvård. Jag har skrivit tidigare att den för några år sedan var rejält under isen. Idag ser det annorlunda ut. Patienterna är landets näst nöjdaste enligt den nationella patientenkäten. Antalet vårdcentraler i länet har byggts ut, och läkartätheten är den fjärde högsta i landet. Det har lett till att antalet läkarbesök har fördubblats sedan Alliansen tog över 2006.

Så nog satsar vi på en utbyggd primärvård, och det har gett resultat. De goda erfarenheterna ska vi bygga vidare på. Det är bra för patienterna, men också bra för landstingets ekonomi.

Inga kommentarer: