08 oktober 2014

En nionde budget

Idag sammanträdde landstingsstyrelsens arbetsutskott för att bereda ärenden till mandatperiodens sista sammanträde med landstingsstyrelsen. På dagordningen fanns bland annat ett av årets viktigaste ärenden: budget och skattesats för det kommande året.

Eftersom valet gav en förändrad majoritet, så var vi i den avgående alliansmajoriteten självklart beredda att låta de rödgröna partierna presentera en annan budget. Men det blev inte så mycket av med den saken. Vid dagens möte fanns bara Alliansens budget att ta ställning till, och då är det ju inte  så mycket att göra. Respekt för demokratiska spelregler handlar inte bara om att respektera majoritetsförhållanden, utan också om ordning och reda i beslutsfattandet.

Kanske kommer ett annat budgetförslag inför fullmäktige i november, men tills vidare ser det ut som om även 2015 blir ett år då det är Alliansens politik som gäller för vårt landsting. Det gäller i så fall inte bara ekonomi och skattesats, utan också sådant som skrivningar om valfrihet och mångfald, satsningar på forskning, arbete med personalfrågor och fortsatt utveckling av kollektivtrafiken.

Jag är stolt över det vi i Alliansen uträttat under åtta år - men aldrig kunde jag ana att en nionde budget skulle bli resultatet av... ja, av vad det nu är.

I majoritet behövs handlingskraft för att få något att hända. Och i opposition...? Tja, det verkar behövas en del handlingskraft även då. Det är bara att önska dem som ska driva landstinget vidare lycka till.

Inga kommentarer: