06 oktober 2014

Fortsättning följer

Tre veckor har gått sedan valet.

Även om resultatet inte blev någon jordskredsseger, så är den ändrade inriktningen tydlig. En ny regering har vi redan fått, och nu väntar både kommuner och landsting på klara besked om framtiden.

För egen del har jag aviserat min avgång, men har dagliga kontakter med människor i alla möjliga sammanhang. Av dessa kontakter kan man utläsa en gemensam nämnare.

Den gemensamma nämnaren är oro och oklarhet över vad som kommer att hända. Bristen på besked om vad den nya majoriteten vill, och hur de vill att det ska göras, är påtaglig.

Ledarskap handlar om tydlighet. En politiskt styrd organisation är inget undantag.

2006 vann Alliansen valet för första gången på tolv år i vårt landsting. Redan veckan efter valet kunde vi ge besked om flera viktiga frågor, och ganska snart efter valet kunde vi också presentera en ny organisation.

Något motsvarande har vi ännu inte ens sett början av från den politiska majoritet som ska ta över. Det innebär att landstingets anställda svävar i total okunnighet om hur de närmaste åren kommer att gestalta sig. Det enda beskedet våra medarbetare fått är att den nya majoriteten inte tyckte att den gamla majoriteten gjorde något särskilt bra arbete. Jag är ledsen, men det är en retorik som fungerar i en valrörelse men inte om man vill ta politiskt ansvar.

De tre partier som nu ska ta över det politiska ansvaret gick till val på tre helt olika, ibland motsägelsefulla, politiska program. Det enda svar som nu finns att ge om vårt landstings politiska framtid är : vi förhandlar.

Så kan man inte agera om man vill ta politiskt ansvar. Man måste vara förberedd, veta vad man vill och framför allt ha en idé om hur man vill göra det.

Nu finns det tills vidare bara ett besked till landstingets anställda och till invånarna i länet.

Vi får se hur det blir. Ni får vänta tills majoriteten har pratat färdigt. Sedan blir det som det blir.

Det är inget bra ledarskap och ingen bra start för landstingets nya politiska ledning.

Fortsättning följer.

Inga kommentarer: