25 december 2014

En liten julbetraktelse

Juldagens förmiddag. För min personliga del en dag som lovar att bli aningen bättre än större delen av gårdagen, som till allra största delen tillbringades i sängläge. Ett migränanfall är inte att leka med, och om man inte haft något på väldigt länge så kan det ju lika gärna komma på julaftons morgon.

Men det var igår - och därmed ett strålande exempel på vikten av att lägga gårdagen bakom sig, inte bara om det rör en julafton med migränanfall. Med nio minusgrader, strålande sol, ett tunt snötäcke och en underbar familj att umgås med känns nuet så mycket mer lovande. För att inte tala om framtiden.
Men ändå. Personligen lägger jag åtta spännande och intensiva år bakom mig. Åtta år av hårt arbete, en och annan motgång, men mer än något annat viktiga beslut för att forma framtidens sjukvård och kollektivtrafik. Nya sjukhusbyggnader, till stor del finansierat av en de största fastighetsaffärerna i Uppsalas historia, är bara en del av detta framtidsbygge.

Dit hör också reformer som lett till större delaktighet och inflytande för patienterna, en arbetsgivarpolitik som klarar framtidens personalförsörjning och viktiga satsningar på forskning och utveckling. Vårdvalet har många gånger framställts som den största, och närapå enda reformen, under dessa år. Så är det verkligen inte; mycket har hänt för att komma åt ett av vårdens största problem: bristen på inflytande och delaktighet för patienterna.
Och med det ett stort tack till vännerna i den moderata landstingsgruppen. Vi har kanske inte förändrat världen tillsammans. Men vi har förflyttat berg och reformerat vården och trafiken i länet!


Vi har idag en kollektivtrafik i vårt län, som är ett samlat system med landstingets som huvudman, där det med ett enda kort går att åka över hela länet och in i angränsande län. Men inte nog med det; samarbetet med Stockholms läns landsting gör det också möjligt att ta SL-pendeln direkt till eller från Stockholm, med allt det innebär för en växande och dynamisk arbetsmarknad. Bilden visar bygget av tunneln under Gamla Uppsala, som kommer att betyda mycket för att punktligheten i tågtrafiken ska bli bättre.

Men mest av allt: ett tack för i år, och för åren som gått, också till vännerna i Alliansen!Även i övrigt har det varit ett roligt och givande vår. Tänker tillbaka på en fantastisk konsert med Rolling Stones tillsammans med vännerna Elisabeth och Thomas, på Almedalen, på den härliga middagen med bästa kusinen Katarina och hennes familj, en minnesvärd övernattning på Skurups Gästgivargård, dagar vid poolkanten hemma på Moran, fester på vårt "festloft", middagar med kära vänner (ingen nämnd och ingen glömd; ni vet själva vilka ni varit som förgyllt vår tillvaro). Vinprovningar (tack till hela vinprovargänget, ingen nämnd och ingen glömd). Musikkvällar. Men mest av allt glädjen som ligger i att ha många vänner. Ett stort tack till alla vänner för året som gått! Jo, förresten, ett särskilt tack till vännerna i gamla gymnasieklassen H III för en ljuvlig sommarkväll tillsammans hemma hos Maria i Bollnäs.

Sist men absolut inte minst: ett stort tack till alla er som gjorde min avtackning som landstingsråd till en glädjefylld och minnesvärd dag. Den kommer att finnas kvar länge än.


Med det och mycket annat i bagaget är det spännande att se fram emot nytt år och nya utmaningar. Exakt vad jag kommer att göra är inte riktigt klart ännu.Spänning och förväntan finns också i min underbara familj (på bilden mina söner och deras förväntansfulla kusin). Det kommer att hända saker på många plan under 2015. Det är en pirrande känsla av förväntan på många områden - men jag tror jag gör klokast i att berätta mer under året som kommer.

Men det är framtiden, det. En julbetraktelse bör nog innehålla lite mer om nuet. För mitt emellan den spännande tid som passerat och allt det som väntar, så finns det kanske en sak vi människor bör försöka bli bättre på. Allihop.

Det är att uppskatta nuet. Vi tänker tillbaka och tänker framåt - men glömmer allt för ofta av att njuta av det vi har just här och just nu. Men just den här dagen, juldagen 2015, kommer aldrig att komma tillbaka. det är en dag (så gott som överallt i vårt land) av gnistrande sol och ett tunt vitt snötäcke. Så fantastiskt vackert att det omöjligen går att beskriva; det måste upplevas.

Alla hinner inte uppleva julstämning och julmys just idag. Många måste arbeta även om det är Juldagen. Men jag hoppas att även du som är en av dem hinner få några dagar med vila och eftertanke i juletid. För det behöver vi alla. Och då kan vi fundera över hur vi har det på olika plan.

Sverige är ett fantastiskt land att leva i. Vi har världens bästa välfärd, mindre sociala skillnader än de flesta andra länder, ett rikt kultur- och fritidsliv, underbar natur och de kanske mest "svenska" av allt: växlande årstider som gör att vi om inte annat alltid kan prata med varandra om vädret.

Visst finns det mycket som kan bli ännu bättre, men bara för en dag kan vi kanske stanna upp och fundera över det fantastiska land vi har förmånen att leva i. Njuta av det som är och bry oss om våra närmaste.

Tids nog kommer en morgondag med de plågor och utmaningar den har att bjuda. Fånga dagen och julhelgen som den är. Glöm inte varför vi firar julen, och tänk både på dig själv lite grann och på alla dina medmänniskor. Ta hand om varandra. God jul och gott nytt år!

Och, till sist; det blev inte några julkort i år. I stället har en gåva skänkts till Helgeandssystrarna i Alsike Kloster, som varje dag året runt gör ett enastående arbete för människor på flykt.

Inga kommentarer: