18 mars 2015

Den som sår vind, skördar storm


Många förvånades över valresultatet i Israel. Personligen hade jag gärna sett ett starkt mandat för en tvåstatslösning och har sett Tzipi Livni som den som hade kunnat föra en moderat linje i den och andra frågor - gärna med Likud som en del av underlaget.

En fråga att ställa sig nu är hur Sveriges märkliga turer i utrikespolitiken kan ha påverkat det israeliska folket att känna sig övergivna och utmanade och därav dra sig till politiska krafter som inte önskar en tvåstatslösning.

Nu kommer Israel sannolikt att få en ganska militant politik som driver på för nya bosättningar på mark som borde föras till en blivande palestinsk stat, den dag en sådan konstruktion är möjlig. Det förutsätter i sin tur att demokratiska krafter får ett övertag i Palestina. Och det förutsätter i sin tur lite färre hejaramsor som stärker fundamentalistiska krafter i palestinsk politik.

Utrikespolitik är för allvarligt för att användas för spel- och plakatpolitik. Även om följderna av regeringens agerande inte ska ges allt för stor betydelse, så är det svårt att komma undan känslan av att saker i omvärlden i slutet av valrörelsen har påverkat väljarna i Israel. Och då kan var och en ställa sig frågan: vad är det egentligen som hänt under de senaste veckorna, som kan ha inverkat på den israeliska opinionen?

Inga kommentarer: