04 januari 2009

Det går som tåget för UL

Är kollektivtrafiken för populär? Den frågan ställer Upplands Lokaltrafik (UL) själv i senaste numret av sin personaltidning. Frågan är högst motiverad med den kraftiga resandeökning som skett under 2008. Därför är det också nödvändigt att möta den med ökade satsningar, och det sker också nu. Ett nytt tågsätt för Upptåget är bara en sådan satsning.

Landstingets ansvar som ägare av UL handlar om den "tunga" delen av trafiken utanför tätorten Uppsala: tågtrafiken med Upptåget och Uven samt busstrafik mellan kommunernas centralorter. Det säger sig själv att det innebär att landstinget svarar för den absoluta huvuddelen av UL:s trafikvolym, och så ska det absolut vara. Vi behöver dock samordna vårt ansvar med den trafik som beställs och betalas av kommunerna, till exempel skolbussar och landsbygdslinjer. Den diskussionen pågår nu, allt för att kunna utveckla UL:s trafik vidare.

Jag tror att kollektivtrafiken, liksom sjukvården, går en mycket spännande framtid till mötes. Trafiken behövs för att knyta samman vårt län och vår region, och är därigenom en avgörande faktor för tillväxt och utveckling. Därför är kollektivtrafiken viktigare än någonsin nu när ekonomin kärvar, och därför satsar vårt landsting även i år kraftigt på kollektivtrafik.

Bilden ovan på Upptåget har jag faktiskt hittat på socialdemokraternas hemsida för länet. Det är glädjande att oppositionen också har ett intresse för en fungerande tågtrafik.

Inga kommentarer: