03 december 2009

Gudrun drar en vals

Skäms, TV 4! Att erbjuda en politiker att vara med i "Let's Dance" under våren ett valår är faktiskt inte särskilt omdömesgillt. Det hade inte passat sig om det varit Maud Olovsson, Beatrice Ask eller Nyamko Sabuni heller - men i Schymans fall är det extra anmärkningsvärt. Om inte annat ger hennes uttalanden vittnesbörd om just detta. När hon kommenterar med att det är en bra start på valrörelsen har vi fått veta tillräckligt.

Problemet är inte i första hand att Schyman gynnas otillbörligt av att synas eller att det är fel på hennes åsikter. Problemet är att en politiker, som dessutom inte behöver ta något som helst ansvar för sina åsikter, utan att på något sätt behöva stå för dessa (i vissa fall ganska grumliga) åsikter kan visa upp sig på helt andra arenor än de där vi som arbetar politiskt vanligen är verksamma.

Politik är som bekant en förtroendebransch, men det är också en verksamhet som i hög grad handlar om att ta ansvar. Men Schyman är inte intresserad av att ta ansvar för andra handlingar än dansstegen i TV4. Och inte nog med det; mycket intressant blir det att följa hur nöjesavdelningens kollegor på nyhets- och faktasidan nu kommer att följa Schyman. Risken för att hon kommer att skandaliseras i just "Kalla Fakta" eller Nyhetskanalen får väl batraktas som obefintlig. Eller kan vi hoppas på en genomgång av Schymans privatekonomi eller annat som möjligen skulle vara av intresse? Skulle inte tro det; de ingående granskningarna lär sätta sökarljuset på helöt andra kandidater i valet. till exempel sådana som lägger energin på välfärdens kärna snarare än på att dansa i TV.

Inga kommentarer: