27 april 2014

Monopol

Jag har inhämtat att socialdemokraternas landstingsråd på deltid, Bertil Kinnunen, i ett pressmeddelande anklagar mig för att "spela monopol med landstingets pengar".

Nå, då är ju handsken kastad - även om jag inte har för vana att anklaga politiska motståndare för att ta lätt på sin uppgift.

I brädspelet Monopol finns nu inte mycket av det som vi sysslar med i landstinget, men eftersom de flesta väll känner till spelet i fråga, så kan vi ju kika på några paralleller.

Vi bygger inga hotell på Norrmalmstorg och Centrum i landstinget. Däremot har vi byggt ett efterlängtat hus för psykiatrin inne på Akademiska sjukhusets område. Vi har också rustat stora delar av sjukhuset för att säkra det inför framtiden.

Landstinget bygger heller inga hus på gator som Odengatan eller Karlavägen. Däremot har vi sett till så att ett tiotal nya vårdcentraler har startat under senare år. Det har bidragit till att länets invånare rankar primärvården i Uppsala län som landets näst bästa.

I Monopol heter stationerna Östra, Norra, Södra och Centralstationen. I vår mer verkliga värld heter stationerna Heby, Sala, Morgongåva, Helenelund, Upplands Väsby och en massa andra saker. De är nu sammanknutna av ett antal tåglinjer och har miljontals passagerare varje år

När Allmänningskortet "betala kostnader för fastighetsunderhåll" dyker upp, så har vi råd med det. Att landstingets soliditet har ökat skrev jag ju om redan igår.

Alliansen tycker inte att ansvaret för vårt landsting kan liknas vid ett sällskapsspel. Frågor som rör människors hälsa och rent av liv eller död ställer större krav än så på den som vill ta politiskt ansvar. Kinnunens utspel (som jag ska återkomma till mer i detalj) tyder på att socialdemokraterna har en bit kvar på den punkten.
Efter Kinnunens utspel är det ganska uppenbart att han dragit ett chanskort (se bifogad bild). Så nu är det väl bara att betala och se glad ut, Bertil.

För övrigt är det ju inte precis "Monopol" vi annars anklagas för att spela i landstinget. Vi har ju brutit upp ett och annat monopol som (S) hellre vill ha kvar.

Och allra sist: vi i Alliansen har annat att göra om dagarna än att spela sällskapsspel. Vi har ett landsting att ta ansvar för. Vilka lustiga lekar den politiska oppositionen sysslar med om dagarna är mer oklart. Hela havet stormar, kanske?

Inga kommentarer: