18 juni 2014

Lite olika villkor

Jag har just pratat med min (bonus)dotter Carin, som arbetar natt som undersköterska på Akademiska sjukhuset. I kväll ska hon lämna sin son hos mormor och morfar, för att sedan åka till jobbet. I morgon bitti ska sonen hämtas och sedan köras till skolan innan Carin får sin välförtjänta dygnsvila.

Hur Carin skulle få sitt livspussel att gå ihop om hon inte kunde ta bilen till jobbet och parkera till en någorlunda rimlig kostnad, det är givetvis upp till var och en att fundera över. Vad som är helt klart, det är att Carin har åtskilliga arbetskamrater som befinner sig i samma situation. De skulle hamna i en fruktansvärd situation om de inte hade tillgång till den frihet som bilen och personalparkeringen på Akademiska innebär.

Därför är det nya P-hus som nu byggs på Akademiska sjukhuset en rättvisefråga. På Ackis jobbar drygt 8000 personer, de allra flesta av dem är kvinnor. Alla bor inte på cykelavstånd från sjukhuset, och många av dem har arbetstider som gör att buss och tåg är uteslutet.

Alla som åker bil till Akademiska sjukhuset är inte, som miljöpartiets Johan Edstav sade i landstingsfullmäktige, "direktörer och överläkare som använder de här parkeringsplatserna".

Miljöpartiet vill finansiera en del av sina satsningar i landstinget på att chockhöja parkeringsavgifterna på Akademiska. Det är ett intressant förslag för att komma från ett parti som försöker framstå som feministiskt.

Direktörerna och överläkarna, oavsett kön, har nog råd att betala lite mer för att parkera på jobbet. Men hur skulle det går för Carin och andra nattarbetande, ensamstående mammor? De är, milt talat, ganska så många fler än de "direktörer och överläkare" vars tillvaro Edstav och hans landstingsgrupp verkar veta mer om.

Alliansen bygger ett parkeringshus. Vi håller parkeringskostnaden på en rimlig nivå.samtidigt har vi råd att satsa på kollektivtrafiken eftersom vi ser till att fler kan gå till jobbet - och arbeta heltid.

Bättre villkor för ensamstående mammor som jobbar i vården skapar man inte genom att chockhöja p-avgifter både för dem och för "direktörer och överläkare. Bättre villkor för välfärdens hjältar skapar man genom att öka valmöjligheterna och - framför allt - genom att se och förstå deras livssituation.

Inga kommentarer: