06 november 2014

Slopad LOV är en katastrof för patienterna

Lyckligtvis verkar regeringens försök att avskaffa en likartad lagstiftning om vårdval i primärvården stoppas. Det är bra, men faran är inte över. Den goda utveckling länets primärvård haft som följd av vårdvalsreformen borde få en fortsättning även i den öppna specialistvården.

Jag har pratat med företrädare för patientföreningar som är mycket oroade om möjligheten för privata specialistläkare att etablera sig stoppas. Jag kan förstå dem. Modellen med vårdval fungerar mycket bra även i öppen specialistvård, om den bara får möjlighet att verka.

Tidigare fanns en mer byråkratisk modell, grundad på en särskild lag om läkarvårdsersättning. Den har inte fungerat särskilt bra, inte minst om man jämför med vårdvalet och dess öppning för nya etableringar inom specialitetsområden där det råder brist. Exempel på områden som skulle kunna bli föremål för nya etableringar genom en fortstätting av vårdvalreformen är hudsjukdomar, ortopedi och reumatologi.

Fler etableringar ger fler tillfällem till patientbesök; konstigare än så är inte den största fördelen med vårdvalet. Med klokt utformade regler, till exempel krav på att rapportera till kvalitetsregister och tillhandahålla utbildningsplatser, kan en bra utformat vårdval till och med stärka forskningen och utvecklingen.

Vi får se vad de rödgröna hittar på med mångfalden och valfriheten i vården. Alliansen hade en klar och genomtänkt idé för hur vi skulle kunna ge möjlighet för fler specialister att etablera sig och erbjuda tjänster till invånarna i vårt län. Vi tror på vår politik, och står för den även om vi förlorade valet.

Inga kommentarer: