23 februari 2015

Leva som man lär

Swedbank (eller Sparbanken som den hette en gång i världen) har en VD som heter Michael Wolf. Han kan bokstavligen skratta hela vägen till banken, med en rekordstor lönehöjning. Säkert är han också värd sin vikt i lönecheckar, för hans styrelse och ytterst hans ägare vet säkert vad de gör.

I alla fall när det gäller styrning av Swedbank och lönesättning för högre befattningshavare. Däremot är det sämre ställt med moralen.

Största ägare i Swedbank är arbetarrörelsens försäkrings-, finans- och riskkapitalbolag Folksam. Man hör alltså hemma i en sfär i storfinansen som ofta har hög svansföring när det gäller Corporate Social Responsibilty (CSR) men som sannerligen inte lever som man lär.

Anders Sundström är inte bara styrelseordförande i Swedbank och före detta dito i storägaren Folksam. Han är också styrelseordförande i den stora dagligvaruaktören Kooperativa Förbundet - som är en av de stora aktörerna bakom Sveriges Konsumenter - som brukar klaga på just de så kallade "storbankerna".

Mitt tips till oligarkerna i arbetarrörelsekapitalsfären är att börja städa framför den egna palatsporten och få lite ordning på både ägarstruktur och lönesättning för egna direktörer. När man sedan visat lite självinsikt och moralisk resning går det bra att komma med i debatten om CSR igen. Tills dess kan man också ta ett samtal med den egna politiska grenen om det här med att leva som man lär.

Inga kommentarer: