17 februari 2015

Såpaskådis eller statsman?

Ser en radda mer eller mindre kvalificerade kandidater paradera inför valet av ny partiledare för våra vänner Kristdemokraterna. Det är väl detta som brukar kallas för "öppen process" och av somliga av någon anledning framhålls som "mer demokratiskt".

För egen del ser jag fram emot valberedningens förslag.

I en bra demokratisk process är ett gediget valberedningsarbete en självklar del. Då kan olika kandidaters kvalitéer vägas fram och tillbaka, och en lugn och samvetsgrann prövning föregå ett beslut som förhoppningsvis kan fattas i bred enighet.

Det är märkligt att högt tonläge och motsättningar, inte minst i nomineringsfrågor, betraktas som i någon mening mer "demokratiskt" än att arbeta noggrant och systematiskt med något av det viktigaste i politiken: hur kandidater till olika uppdrag nomineras och utses. Politiken verkar ibland ha smttats av något som minner om både Melodifestivaler och spektakulära dokusåpor.

Jag önskar KD lycka till i valet av ny partiledare, och jag är övertygad om att en kompetent valberedning kan göra ett bättre jobb än röstrobotar och spektakulära utspel.

Inga kommentarer: