01 april 2015

Med tillkämpad värdighet

Idag har det varit första april, en dag som brukar präglas av små lurigheter och skämt i media. Några av dem lyckade, andra knappt ens värda att dra på munnen åt. En av dagens favoriter är Arbetarbladet i Gävle som berättar att förre M-riksdagsledamoten Lars Beckman "kommit ut" som konstprojekt.

I år har jag noterat en intressant tendens. Jag kan ha missat något, men inte någonstans har jag set ett endaste aprilskämt med vänstern som avsändare. Första april verkar liksom inte vara vänsterns grej. Lite märkligt är det,mför vänstern brukar vara ganska skapliga på satir. I alla fall när de är i opposition.

Men det kan finnas en orsak.

Bra humor kräver ett rejält mått av självdistans. Det är egentligen bara satir, det vill säga att vara elak emot någon annan, som går att fixa någotsånär utan att våga ta sig själv på lite lite mindre allvar.

Och det är där vänsterns humorproblem ligger.

Satir bygger ju på att man är elak emot någon, helst någon i överläge. Det gick ju rätt bra för det röda laget så länge de var i opposition.

Med lite självdistans brukar man klara att skoja även om man hamnat vid makten. Men när vänstern nu parkerat sig vid köttgrytorna, så låser det sig liksom. Vilket alltså tycks bero på att de rödgröna vännerna verkar ha väldigt svårt att knäppa upp det minsta lilla.

Eller är det någon som väntar sig att utrikesminister Margot Wallström ska tagga ner? Eller statsministern? För att inte tala om mer okända (läs färglösa) ministrar som Mehmet Kaplan eller Morgan Johansson. De har helt enkelt alla så fullt upp med att ta sig själva på allvar att det liksom inte blir något utrymme för skoj.

Fast det blir ju en hel del humor av det ändå, i alla fall för oss som är deras politiska motståndare.

Som när utrikesministern efter att ha retat upp hela den muslimska världen säger stt hon själv tycker att hon skött Saudi-affären professinellt. Va?!

Eller finansministern, som missade chansen till en dräpande replik med glimten i ögat, och i stället blev tillrättavisad av vice talman Billström.

För att inte tala om utbildningsminister Fridolin. Jo, han gör ett seriöst intryck. Mycket seriöst, till och med. Så tillkämpat seriöst att exempelvis Monty Python-gänget skulle ha haft floder av tillkämpad seriositet att ösa ur, om det hade fått chansen.

Så när man tänker efter, så bjuder regeringen trots allt på en del humor, mitt i sin tillkämpade värdighet. Det blir rätt skoj, även om det inte är meningen.

Inga kommentarer: