01 maj 2015

Vem byggde landet?

Första maj. Arbetarrörelsens högtidsdag, och självklart måste några rader tillägnas denna rörelse - och dess obegränsade självtillräcklighet. För att inte tala om dess självbild.

I socialdemokratins egna ögon är man partiet som byggde landet. Man sprider gärna föreställningen att det finns ett samband mellan välfärdens utvckling och socialdemokratins ställning i opinionen. Det är bara det att självbilden inte stämmer.

Den svenska välfärden började byggas innan arbetarrörelsen ens var påhittad. Grunden för den välfärd som vi (nästan) alla kan njuta av lades redan på 1860-talet, med näringsfrihet och andra reformer som lade grunden för ett näringsliv som kunde lyfta Sverige från fattigt bondesamhälle till ett industrland i världsklass. Välfärden finansieras ju inte av skatter, utan av inkomster som i sin tur kan beskattas för att betala för olika gemensamma tjänster. Därmed byggdes landet av industrier och entreprenörer som grundar sig på uppfinningar och idéer med rötter långt före 30-talet.

Nå; men socialdemokraterna är väl i alla fall bättre än andra på att fördela den välfärd som ett framgångsrikt näringsliv finansierar?

Nej, det stämmer inte heller. Däremot hade socialdemokraterna en period av politisk framgång när den svenska ekonomin växte så snabbt att det knappt gick att hinna med att göra av med alla pengar som välståndet skapade. Socialdemokraterna är nämligen mästare på att höja skatter, och på att dela ut skattepengar till dem som själva dragit ihop dem - och sedan få dem att tro att det är någon annan som stått för fiolerna.

Det tricket fungerade, som sagt, väldigt bra så länge tillväxten räckte till både skattehöjningar och reallöneökningar, det vill säga under 50- och 60-talet. När Sverige sedan på 70-talet blev ett land med tillväxt i samma takt om andra länder, så blev det bums betydligt kärvare att vara både svensk och socialdemokrat. I ytterligare ett decennium lyckades man upprätthålla illusionen genom devalveringar och valutaregleringar, men vintern 1989/90 sprack fasaden slutgiltigt. Sedan vann de borgerliga partierna (alliansen var inte riktigt uppfunnen ännu) 1991 års val.

Landet byggdes inte av socialdemokratin. Sverige har byggts av företagande, strävsamhet, sammanhållning och en liten aning tur med internationella konjunkturer. Socialdemokratin kunde under ett par decennier av den hundraåriga svenska demokratin dra fördel av att vara landets största parti under en period då politik mest handlade om att fördela ett växande välstånd. De byggde inte landet, möjligen satt de på kontoret och tittade på medan byggandet pågick.


Och när samhället nu står inför nya utmaningar har detta parti inga andra lösningar än de som möjligen fungerade på 50-talet. De lösningarna är idag lika moderna som en av symbolerna för Sveriges fina utveckling på den tiden: en Volvo PV.(Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Volvo_pv444_v_sst.jpg)

1 kommentar:

Anonym sa...

Tyvärr så öppnar DÖ för skattehöjningar på alla fronter
Det alliansen byggt upp kommer snabbt raseras. Hoppas att alla allianspartier får motioner på respektive riksting, att bryta denna överenskommelse. Den är enligt min mening inte förankrat på djupet.Mvh Frank Nilsson